Bőszénfa

A Vadgazdálkodási Tájközpontban változatos és sokszínű tevékenység folyik, amely egyedülálló Magyarországon. Egy gazdaságon belül megtalálható a takarmánynövények termesztése, az erdőgazdálkodás, a vadászat, a vadhúsfeldolgozás és a turizmus is. A látogatóprogramok keretében a vendégek betekinthetnek az ágazat működésébe, megismerhetik a vadászat és a vadgazdálkodás legfontosabb elemeit. A természetkedvelők számára nagyvadjaink látványa, megfigyelése mindig különleges élményt jelent. A vadasparki séta közben szelíd gím- és dámszarvasok simogathatók, közelről láthatók vaddisznók, őzek és muflonok.

 

A felújított műemlék magtár épületben található az öt nagyvadfajról szóló interaktív kiállítás, melyben kiemelt szerepet kap a gímszarvas, a vadászati kultúra és a trófeagyűjtemény bemutatása.

 

A traktoros és fogatos kirándulásokon résztvevők, olyan területekre juthatnak el, ahol nagy számban élnek szarvasok. Ez kiváló alkalom arra, hogy megismerjék az állatok viselkedését, táplálkozását és szaporodását.

 

A Zselic összefüggő, változatos erdőségei már évszázadok óta hagyományosan kitűnő vadászterületnek számítanak. Az elejtett trófeás vadak minősége kiváló, minden évben esnek kapitális gím- és dámszarvas bikák, jó csigájú muflonkosok. A gímszarvas törzsállomány Magyarország legkiválóbb populációiból származik, többek között Gemencről, a Somogyi Erdőgazdaság, valamint a Kaszói Erdőgazdaság vadászterületeiről kerültek Bőszénfára. A vadászat egyik legfontosabb terméke a vadhús, mely ősi, de egyszerre újszerű is, hiszen megfelel a mai kor gasztronómiai igényeinek is. A lőtt vadakat a Bőszénfán található üzemben dolgozzuk fel, amelyben biztosítható a nyomon követhetőség, a megbízhatóság és a kiváló minőség, melyet több szakmai díjjal is elismertek. A termékek vákuum csomagolva, frissen és mélyfagyasztott formában kerülnek forgalomba. A szarvas és a vaddisznó húsból szárazáru is készül.

 

Bőszénfán, a 2012 óta működő Zselicvad Étteremben a vendégek meg is kóstolhatják a vadhúsokból készített ételeket, melyek somogyi háziasszonyok és mesterszakácsok receptúrái alapján készülnek.

 

További információ: www.szarvasfarm.hu

 


OKTATÁS

KUTATÁS

TERMELÉS

TANGAZDASÁGAINK